A: Méz-az Istenek eledele

S

c és

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 226 fő
  • Képek - 1537 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 378 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 48 db

Üdvözlettel,

a vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

S

c és

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 226 fő
  • Képek - 1537 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 378 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 48 db

Üdvözlettel,

a vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

S

c és

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 226 fő
  • Képek - 1537 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 378 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 48 db

Üdvözlettel,

a vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

S

c és

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 226 fő
  • Képek - 1537 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 378 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 48 db

Üdvözlettel,

a vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Méz-az Istenek eledele

14 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Seneca még a levegő csodálatos ajándékának tekintette a mézet, a régi görögöknél pedig "az istenek eledele" volt, de a mézet már az írott történelem kezdeteitől fogva az orvosi könyvek is a legnagyobb elismeréssel említik. S ez - a kultúrtörténet tanúsága szerint - a későbbi korokban is megmaradt. A méz egyrészt mindig a gazdagságot, a jólétet szimbolizálta, másrészt pedig olyan életelixírnek számított, amit az orvosok éppúgy nagyra tartottak, mint a népi gyógyászat. A néphit szerint, ha az új házasok küszöbére mézet csepegtetnek, akkor gazdag és édes lesz az életük.

A méz kétségtelenül az egyik legértékesebb táplálékunk, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, szaharóztartalma csak néhány százalék. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. Ennek ellenére Magyarországon a napi és fejenkénti mézfogyasztás alig haladja meg a néhány grammot, s a méz méltatlanul háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban.

Gyógyszer

A méz és más méhészeti termékek (méhpempő, propolisz, virágpor) egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment és hormonanyagokat is tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetőek a betegségek illetve betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmas. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. Lefekvés előtt két teáskanál méz nyugodt alvást biztosít. A tapasztalatok szerint, aki mézet használ cukor helyett, az rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is. A méz nem csak édes, de savas is, szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.

Külsőleg

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerü hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézzel kezelt seb, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő. A méz kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

Belsőleg

A méz sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. A méz tizenötször annyi B2 vitamint tartalmaz, mint az alma. Ezen kívül jelentős mennyiségű nátrium, kalcium, vas és foszfor is van benne. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.

Mézfajták

Minden vidéknek megvan a maga jellegzetes mézfajtája (akácméz, hársméz, repceméz, erdei virágméz stb.), amelyeknek mások az alkotóelemei.

Akácméz: Színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.



Vegyes virágméz: Színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, a benne lévő mézek összetételétől függ. Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Sok kálium található benne. Szívpanaszok, szívgyengeség esetén hatásos szer lehet.




Selyemfűméz: Színe víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős, jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Igazi hungaricum, a napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadon termő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Legfőbb tulajdonsága enyhe vérnyomáscsökkentő hatása.







Napraforgóméz: Aranysárga, később sötétedő méz. Állaga hamar szétválik kristályos és folyékony fázisokra. Krémmézzé alakítva kellemes csemege. Sütésre is kiválóan alkalmas. A régióra jellemző, igazi hungaricum.

KRISTÁLYOSODÁS:
A kristályosodás a mézek természetes tulajdonsága.A szőlőcukor és a gyümölcscukor aránya határozza meg, hogy melyik fajta méz,mennyi idő után kristályosodik.Ez minőségi értékén nem ront.Süteménybe, teába,tejbe kanalazás esetén könnyebben kezelhető,megfázáskor a kristályos méz torokra tett  hatása fokozottabb.Ha mégis zavar bennünket, könnyen folyóssá tehetjük.
Egy edénybe vizet teszünk, belehelyezzük a mézes üveget.Az edény alá, illetve az üveg alá is lángelosztót teszünk, és lassú tűzön kavargatjuk, míg ismét folyóssá nem válik.

KAPHATÓ:
KISZOMBOR,SZEGEDI  U. 65.

VÉDJE EGÉSZSÉGÉT MÉZZEL!

Címkék: egészségmegőrzés méz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu